Leie elbil i utlandet? Dette bør du vite

Publisert 04.04.24
Å leie elbil i utlandet kan gi uante utfordringer. Ta med disse rådene når du pakker kofferten!

Å leie bil på ferie kan gi deg mye frihet til å reise dit du vil, når du vil.

Men leier du elbil er det noen viktige ting du bør huske på, så du ikke ender opp med en bil som er tom for strøm på et ukjent sted.

Sjekk batterinivået ved uthenting

Når du henter ut bilen fra utleiekontoret kan det hende at bilen du skal leie ikke er helt fulladet. Når du skriver under på utleiekontrakten bør du sjekke hva det står i avtalen om batterikapasitet når du henter ut bilen. Hvis det for eksempel står at utleier må ha ladet bilen til minst 60 prosent må de forholde seg til dette når du får tilgang til bilen.

Hvor kan jeg lade?

Det er ditt ansvar å sørge for at bilen har nok rekkevidde når du kjører den.

Når du leier elbil i utlandet er det lurt å sjekke hvor ladestasjonene i landet du befinner deg i er hen. Du kan for eksempel laste ned en app som viser ladestasjoner på et kart eller lignende. Mange ordinære kart-apper som for eksempel Google Maps har nå begynt å vise ladestasjoner i appen.

Husk at hvor langt bilen kjører, altså rekkevidden, avhenger av biltype, modell, størrelse på bilens batteri og hvor mye batteriet er ladet.

Det varierer hvor lang tid det tar å lade ut fra størrelsen på batteriet i bilen og ladestasjonen. Hvis du derimot vet «the power output level» på ladestasjonen, kan du finne ut om det snakk om hurtiglading, eller om det tar lenger tid. Dette er veldig lurt å finne ut av før du har dårlig tid og for eksempel skal rekke å levere bilen og rekke flyet hjem igjen.

Betaling på ladestasjoner

I Norge har det blitt vanlig at det kun er mulig å bruke betalingsbrikker når du skal lade bilen på ladestasjoner. Dette kan også være tilfellet i utlandet. Du bør derfor spørre utleiekontoret om dette når du henter bilen. Det regnes ofte som en tilleggstjeneste fra utleiekontorene, og det er sannsynlig at du må betale for å få låne en ladebrikke av utleiekontoret.

Det er ikke sikkert at ladestasjoner i utlandet vil akseptere norske bankkort. Du bør ta kontakt med utleiekontoret eller andre instanser i landet du skal besøke og forhøre deg om dette.

Forbruker Europa anbefaler alltid å benytte kredittkort når du handler i utlandet, eller på nett. Hvis det skulle oppstå problemer med varer eller betaling har gode sjanser for å få igjen pengene dine ved å benytte kortreklamasjon. Kortreklamasjon kan du lese mer om her. 

Sett deg inn i avtalen

Uansett om du leier el-bil eller annen type bil når du er i utlandet bør du sette deg godt inn i avtalen på forhånd. Der skal det stå beskrevet hvilket ansvar du som leier bilen har, og hvilket ansvar og plikter utleier har.

For eksempel er det mange som blir overrasket når de må betale en ekstra forsikring hos utleiekontoret når de skal hente ut bilen. Noen bilutleiere godtar også bare kredittkort når du skal betale. Dette kan stå beskrevet i avtalen, så her er det viktig å følge med. Et tips er å sjekke om det står noe i kontrakten som er skrevet på språket de snakker i landet du besøker. Hvis du ikke forstår dette kan du forsøke å oversette dette med en oversetter på nettet for å sjekke at det ikke har noe å si for kontrakten din.

Før du leverer bilen tilbake

Forbruker Europa får ofte spørsmål fra forbrukere som har leid bil på ferie, og fått store regninger når de kommer hjem fordi utleier mener bilen har fått skade etter du har leid den.

Vi anbefaler alltid å ta bilder eller et videoopptak av bilens kilometerstand, og generelle stand, når du henter ut og leverer tilbake bilen. På den måten vil du ha dokumentasjon om du får et pengekrav fra en bilutleier som mener du har påført skader på bilen når du leide den.