9 tips ved leie av feriehus

Publisert 11.08.16 , sist oppdatert 21.02.17
Denne uken har det vært en del oppmerksomhet rundt formidlere av feriehus som svindler norske forbrukere på Mallorca.
Føtter ved bassenget. Foto

Foto: Colourbox

Dette er et problem både for norske turister, og hos våre naboland i Sverige og Danmark.

Forbruker Europa har samlet 9 tips som kan hjelpe deg på veien for å finne seriøse utleiere når du leier feriehus.

Eiendommen

Sjekk hvor lenge villaen har blitt annonsert – vanligvis er datoen for annonsen angitt på nettstedet. Hvis annonsen har ligget ute en god stund, er det mer sannsynlig at den er ekte.

Foreta et Googlesøk og sjekk anmeldelser fra andre leietakere, enten på nettstedet du bestiller gjennom eller på Tripadvisor. Gode anmeldelser kan forfalskes, se opp for altfor strålende anmeldelser. Det er lite sannsynlig at en seriøs utleier vil få mange, om noen, dårlige anmeldelser.

Bruk Google maps for å bekrefte plasseringen av villaen. Når du har funnet den kan du bruke Street View for å sjekke at eiendommen passer med bildene som er lagt ut. Sjekk deretter at eierforholdene er korrekte, for eksempel at utleier faktisk er oppført som eier av leiligheten.

Utleier

Det er lett for svindlere å liste opp egenskaper leiligheten ikke har, motta bestillingen og deretter forsvinne med pengene. Snakk med eierne på telefonen (og merk at en fasttelefon gir deg mer sikkerhet enn en mobil). Be om mer informasjon om eiendommen og området, og ta en vurdering av hvor troverdige opplysningene synes å være. Får utleiers kontaktinformasjon inkludert postadresse – ikke signer kontrakt med noen som har en adresse du ikke kjenner. Spør også om eiernes bankforbindelse, da det har vist seg at svindlere opererer med bankkonti hvis innehaver ikke er mulig å spore i etterkant. Sjekk detaljene fra utleier på internett for å få mer informasjon om eierne og spore eventuelle klager på dem.

Bruk din dømmekraft som om du skulle handlet i en vanlig butikk. Hvis det er noe med nettsiden, eiendommens beskrivelse, eller eierne som du er usikker på, eller hvis prisen virker for god til å være sann, ikke bestill!

Kontrakt og betaling

Ikke overfør penger til utleier uten å ha mottatt og sjekket at du er trygg på den skriftlige avtalen. Vær skeptisk til krav om sikkerhet og depositum på forhånd – disse skal stå i forhold til utleieprisen. Depositumsbeløpet skal ikke være uforholdsmessig stort- 10 prosent av leieprisen kan være rimelig, mens mer enn 25 prosent helt klart er for mye. Du bør videre sikre at vilkårene for tilbakebetaling av depositumsbeløpet er klare.

Vi anbefaler ikke betaling med bankoverførsel da du ikke har noen ekstra sikkerhet dersom du skulle bli svindlet. Betaling med kredittkort (og debetkort) er alltid tryggest. Bruk av PayPal (også mellom privatpersoner) kan gi en viss beskyttelse hvis kontoen din er koblet til et kredittkort (som for eksempel VISA), men ikke dersom du har benyttet PayPal som en E-wallet og lastet opp penger på Paypal-kontoen før du betaler. Noen utleiersider har beskyttelsesordninger som refunderer kunder i tilfelle av svindel. Unngå alltid overførsel med selskap som ikke gir dokumentasjon for pengetransaksjonen.

På stedet

Sjekk eiendommen nøye ved ankomst, helst sammen med eieren eller deres representanter. Klag til selger ved mangler, ta bilder av skader ol. og sikre bevis på beste måte.

Sørg for å få noe depositum tilbake når du forlater leiligheten. Hvis noen fradrag er gjort, be om bevis (kvitteringer) av kostnader som er fratrukket.