Aggressive selgere i ferieparadis

Publisert 25.07.13 , sist oppdatert 21.02.17
Ferieidyllen slår sprekker hvis du blir utsatt for aggressive selgere, og du ender opp med å kjøpe en vare bare for å slippe unna.
Tyrkisk teppe. Foto

Foto: Colourbox

– Forbruker Europa har fått flere henvendelser fra fortvilte forbrukere som har vært i Tyrkia og følt seg presset til å kjøpe tepper og gull, sier direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Typisk for henvendelsene er at folk er blitt utsatt for alt annet enn god handelsskikk, ofte i sammenheng med turer til fabrikker og butikker arrangert av turoperatøren. Et eksempel er en 80 år gammel kvinne som ikke fikk lov til å hente datteren sin for bistand da de presenterte et teppe til litt over 46 000 kroner. De fikk henne til å betale, og da hun kom hjem viste seg at teppet var verdisatt til litt over 2000 kroner.

– Hun er ikke den eneste som har kjøpt varer hvor verdien ikke viser seg å stemme i ettertid. Det gjelder også folk som har kjøpt gull. Det er dessverre lite vi kan gjøre. Tyrkia er utenfor EU slik at du ikke kan få hjelp til å løse saken av oss, sier Ragnar Wiik.

Det er likevel mulig å klage til turoperatøren dersom du mener at de ikke har gitt tilstrekkelig informasjon om praksisen på forhånd. Er turoperatøren norsk, og du har kjøpt en pakkereise, kan du klage til Pakkereisenemnda om saken ikke løser seg. Husk at du må klage først til operatøren.

Sikrere ved kredittkjøp

Har du brukt kredittkort står du sterkere. Du kan gå til kredittyter, hvis du og selger er blitt uenig og saken ikke har løst seg, men du må ha en god sak.

– I disse sakene blir det fort ord mot ord. Det er forskjellig toleranse for hvor pågående en selger kan være, og det er ikke ulovlig å gjøre et dårlig kjøp. I sakene fikk man det man var blitt opplyst om, men verdien man ble forespeilet var feil, legger Wiik til.

– Tilslutt vil jeg nevne at du kan bli utsatt for aggressive selgere over alt, men i Norge og EU har vi for eksempel angrerett for visse typer kjøpesituasjoner som dørsalg, samt ferieklubber og timeshare, sier Ragnar Wiik direktør for Forbruker Europa.

Les mer om kredittkjøp på Forbruker Europa.