Black Friday- vi gir deg våre tips!

Publisert 22.11.17
Black Friday er et amerikansk fenomen som de siste årene har blitt stadig mer populært også i Norge.

 

Black friday

Foto: Colourbox

Black Friday kan fort bli lysere med noen gode kupp i handlekurven

Mange nettbutikker frister med gode tilbud nå som Black Friday er rett rundt hjørnet. Denne dagen blir av mange sett på som en fin anledning til å kickstarte årets julehandel.
Les Forbruker Europa sine 5 tips før du handler, så de gode kuppene forblir nettopp det.

 

Vit hvem du handler med

Før du handler er det lurt å undersøke i hvilket land selger er registrert, samt om selger har oppgitt sin kontaktinformasjon (som navn, adresse, organisasjonsnummer og e-postadresse). Du bør lese gjennom avtalevilkårene på nettsiden før du handler for å vite hvilke rettigheter du har med hensyn til angrerett, feil og manglende levering. Husk at du ikke har samme forbrukerbeskyttelse utenfor EU/ EØS.

 

Planlegg på forhånd

Det er lett å la seg rive med av gode tilbud, og lommeboken kan fort bli litt slankere enn planlagt. Det kan være lurt å forberede handelen i forkant. Vær oppmerksom på at oppgitte førpriser ikke nødvendigvis er reelle, slik at rabattene ikke alltid er så gunstige som nettbutikkene skal ha det til. Sammenlign førprisene på ulike nettbutikker for å være sikker på at det faktisk er et varp du gjør.

 

Husk at moms og toll kan komme i tillegg

Hvis varen samlet (inkludert frakt og forsikring) har en verdi over kr. 350,-, må man betale moms og/eller toll for varen. Bruk Tolletatens importkalkulator for å regne ut hvor mye du skal betale i toll og moms. Selv om man kjøper varer fra en nettside med et no.-domene, betyr ikke det nødvendigvis at selger hører til i Norge eller sender varene fra Norge. Undersøk hvor selger er registrert før du handler, så unngår du et momssjokk!

 

Angrerett

Angreretten gir mulighet til å undersøke varen etter å ha mottatt den, og eventuelt gå fra en bindende avtale dersom du ikke ønsker varen likevel. Angreretten gjelder i hele EU, men ikke i USA. Dette betyr at hvis du handler fra en amerikansk nettbutikk vil du ikke nødvendigvis ha krav på å angre kjøpet. Angreretten gjelder heller ikke for visse varer og tjenester, som for eksempel intimprodukter, dataprogrammer hvor forseglingen er brutt eller flybilletter.

 

Betal med kredittkort

Bruk alltid kredittkort når du handler på nettet. Da kan du kreve refusjon via banken/kredittyter hvis du har et pengekrav mot selger som de ikke tilbakebetaler. Du kan lese mer om kortrefusjon her.