Dette er siste året du kan kjøpe billig godteri fra Sverige

Publisert 28.10.19
Fra om med 1. januar 2020 forsvinner momsgrensen på 350 kroner. Det betyr at du må betale moms fra første krone hvis du kjøper brus eller godteri fra utlandet til neste år.
Bilde av smågodt

Foto: Edgar Chaparro, Unsplash

Hva betyr dette for deg som forbruker?

Når de nye momsreglene trer i kraft 1. januar 2020 kan du ikke lenger kjøpe godteri og brus fra utlandet uten å måtte betale moms. Dette betyr også at du mest sannsynlig vil måtte betale et fortollingsgebyr til posten eller fraktselskapet som håndterer innbetaling av moms på dine vegne.

Mye forvirring rundt toll og moms

– Ut i fra våre henvendelser ser vi at det allerede er mye forvirring knyttet til toll og moms, og vi er spente på situasjonen fra 1. januar, sier Ragnar Wiik, leder av Forbruker Europa.

– I Sverige hadde de 400 000 uavhentede pakker på posten etter at de innførte moms fra første krone. Vi håper vi ikke får en lignende situasjon i Norge, forsetter Wiik.

Forbruker Europa har så langt i år mottatt 83 klager og henvendelser på toll og moms. Stort sett er forbrukerne usikre på hvorfor de må betale fortollingsgebyr på tollfri vare, eller at de trodde at de handlet fra en norsk nettbutikk.

– Vi vet at det nå jobbes med å utvikle systemer for innbetaling av toll og moms direkte i nettbutikken. Dette vil være svært positivt for forbrukerne. Samtidig er vi bekymret for at systemet ikke vil være på plass før de nye reglene trer i kraft, sier Wiik.

Gottekungen på klagetoppen

Forbruker Europa mottar per dags dato ingen klager på toll og moms i forbindelse med kjøp av godteri eller brus fra utlandet.

– Vi regner med at de aller fleste i dag holder seg under 350-kronersgrensen, sier Wiik.

– Samtidig mottar vi andre type klager på kjøp av godteri og brus, så vi vet at det er et marked for det, forteller Wiik.

2018 var rekordår for godteriklager, og Forbruker Europa mottok totalt 113 klager og henvendelser på kjøp av brus og godteri. 91 av disse var mot Gottekungen.

Tips for kjøp av brus og godteri på nett

  • Sjekk holdbarhetsdatoen på det du kjøper.
  • Betal med kort. Da kan du kreve pengene tilbake fra banken hvis du ikke mottar varen, eller at varen er feil.
  • Du har ikke angrerett på matvarer. Retur av mottatt godteri/brus vil derfor avhenge helt av nettbutikkens egne vilkår.
  • Er det noe galt med brusen eller godteriet? Da kan du reklamere.
  • Etter 1. januar 2020: Sjekk hvor mye du må betale i moms og fortollingsgebyr.