Godt å vite om pakkereiser

Publisert 11.09.20
I 2018 kom det et nytt pakkereisedirektiv fra EU. Takket være dette har forbrukere et vern og en del rettigheter når de velger å bestille pakkereiser. Her kan du lære mer om det.   Først av alt: Hva er en pakkereise? En pakkereise er en reise som består av minst to ulike typer reisetjenester som […]

I 2018 kom det et nytt pakkereisedirektiv fra EU. Takket være dette har forbrukere et vern og en del rettigheter når de velger å bestille pakkereiser. Her kan du lære mer om det.

 

Først av alt: Hva er en pakkereise?

En pakkereise er en reise som består av minst to ulike typer reisetjenester som reiseselskapet tilbyr sammen som en pakke, for eksempel fly og hotell eller hotell og en utflukt.

  • Du har bestilt en pakkereise dersom du har booket en-dags ekskursjon som koster mer enn EUR 500.
  • Du har bestilt en pakkereise dersom du har bestilt cruise.
  • Dersom du har bestilt en reisetjeneste på en nettside, f.eks fly, og deretter benytter en link på samme nettside til å bestille hotell, har du bestilt en pakkereise. (Bookingen må være ferdigstilt innen 24 timer).

 

 

Hvilke rettigheter har du ved kjøp av en pakkereise?

Det første selskapet du kontakter må sende ditt navn, betalingsinformasjon og e-postadresse til det neste selskapet. Ved problemer er det det første selskapet du skal kontakte.

Ved kjøp av pakkereiser er du beskyttet mot insolvens/konkurs hos arrangøren. Dersom reisen ikke har startet enda, og arrangør er konkurs, skal du få refusjon av kjøpesummen innen 14 dager.

Ved insolvens/konkurs hos flyselskap eller hotell skal reisearrangøren organisere alternativer for deg, og dekke et eventuelt mellomlegg.

Dersom ekstraordinære omstendigheter inntreffer slik at du ikke kommer deg hjem, skal reisearrangøren dekke kostnadene for overnatting for opptil 3 netter.

Dersom du ikke kan delta på reisen likevel, kan du overføre reisekontrakten til en annen person. Dette må du melde fra om til arrangør senest 7 dager før reisen.

Dersom du ikke kan delta på reisen likevel, kan du avlyse når som helst i perioden før reisen starter. Du må vanligvis betale et gebyr. Der ekstraordinære omstendigheter inntreffer kan du avlyse pakkereisen kostnadsfritt. Dersom arrangøren avlyser skal refusjon utbetales til forbrukerne innen 14 dager. Dette er for tiden forlenget til inntil 3 måneder grunnet COVID-19.

Dersom du har bestilt en pakkereise som består av tog og fly, og toget er forsinket slik at du mister flyet, er det arrangøren som skal omrute deg og betale eventuelt mellomlegg.

Dersom flyvningen er forsinket mer enn 4 timer kan du kreve 5 % av den daglige reiseprisen per time, fra og med den femte timen.

Dersom du opplever at reisetjenestene (f.eks hotell) ikke er i overenstemmelse med inngått avtale, skal du henvende deg til arrangør og be dem ordne opp. Dette gjelder eksempelvis insekt på rommet, større vedlikeholdsarbeid utenfor hotellet, at det mangler svømmebasseng eller veranda. Dersom turoperatøren på stedet ikke kan bistå, er det viktig at du klager til arrangøren og ber om prisreduksjon. Husk å ta bilder, og ta gjerne kontakt skriftlig, slik at alt kan dokumenteres i ettertid.

Arrangøren plikter å tilbakebetale deg i penger, og du trenger ikke ta imot en tilgodelapp dersom du ikke ønsker dette.

Dersom du har problemer med en bestilt pakkereise, kan du ta kontakt med Forbruker Europa, så skal vi bistå så godt vi kan.