Kjøpe bil fra et EU-land: en god deal?

Publisert 20.03.16 , sist oppdatert 21.02.17
Enten man søker etter en bestemt modell, en bedre pris, eller rett og slett ønsker flere valgmuligheter, bestemmer mange forbrukere seg for å kjøpe bil fra et annet EU-land.

Det som ved første øyekast virker som en enkel transaksjon kan i realiteten utvikle seg til å bli en hinderbane. Forbrukerne står overfor spørsmål som: hvilke dokumenter er nødvendig? I hvilket land må momsen betales? Er bilen dekket av en garanti? Er forsikring eller midlertidig bilskilt nødvendig for reisen hjem? Er bilkontrollen som ble utført i ett land gyldig i et annet? Hvor og hvem skal jeg klage til?

Liten rød bil. Foto

Foto: Colourbox

For å kunne svare på disse spørsmålene, har Forbruker Europa sammen med resten av nettverket kartlagt utfordringene forbrukere møter i tilknytning til kjøp av bil over landegrensene. Resultatet er nå publisert i veiledninger hvor målet er å bistå forbrukere ved bilkjøp i EU og Norge.

Forebyggende informasjon og praktiske råd før, under og etter kjøpet

For å hjelpe deg som forbruker å oppnå best mulige avtaler, samt unngå ubehagelige overraskelser, gir ECC-nettverket praktiske råd og anbefalinger om hva du bør tenke på før, under og etter kjøpet.

Før kjøpet

Hvordan vet jeg at selgeren er seriøs? Eksisterer bilen? Hvordan gjennomfører jeg en sikrere betaling?

Under kjøpet

Må jeg betale moms i det landet bilen kjøpes eller i mitt hjemland? Må selgeren gi meg dokumentasjon på gjennomført teknisk kontroll av bilen? I så fall, vil denne undersøkelsen anerkjennes i mitt hjemland? Hvilke dokumenter skal jeg spørre selgeren om? Hvordan sørger jeg for at bilen er i god stand? Hva bør jeg se etter i salgskontrakten? Trenger jeg bestemte bilskilt eller forsikringer for å kjøre hjem?

Etter kjøpet

Kan jeg angre på kjøpet? Hvordan registrerer jeg bilen? Hvor klager jeg hvis det oppstår et problem med selgeren eller registreringen?

For blant annet å kunne svare på disse spørsmålene, og for å gjøre det enklere å kjøpe bil over landegrensene, gir ECC-nettverket:
Faktaark med den viktigste informasjonen for forbrukere både for landet der du skal kjøpe bilen og landet der bilen skal registreres;

  • Praktiske råd til forbrukerne
  • En kortfilm med eksempel på en grenseoverskridende kjøp av bil
  • En omfattende rapport om grenseoverskridende kjøp av bil og registrering i EU og Norge

Disse dokumentene er tilgjengelige på ECC Frankrike sin hjemmeside.