Slik får du en god flytur

Publisert 09.06.22
Det er kaos på mange flyplasser nå om dagen. Her er våre råd til deg som skal ut og fly.

Sommerferien nærmer seg, og mange skal på ferietur med fly i sommer. Det har den siste tiden vært en del kaos og forsinkelser på flyplasser på grunn av store folkemengder, og dette kan trolig fortsette en stund fremover.

Det kan være lurt å være ute ute i god tid, men sjekk hva flyplassen anbefaler på sine hjemmesider. Noen steder blir det nemlig mer kaos av at alle møter opp for tidlig.

Unngå trøbbel med mellomlandinger

Dersom du ikke allerede har bestilt flyreisen, vil vi anbefale deg å bestille hele reisen gjennom et og samme flyselskap, og unngå bruk av flybooingselskaper.

Dersom du ved en mellomlanding ikke rekker det neste flyet på grunn av forsinkelser fra flyselskapet, vil flyselskapet ta ansvaret for dette – dersom du benytter samme selskap på hele reisen. Verre kan det være hvis reisen innebærer bytte av flyselskaper underveis.

Hvis du har mulighet, vil vi anbefale deg å booke en reise med god tid mellom flyvningene.

Hva har du krav på?

Sjekk hva du spesifikt har krav på med Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator. Generelt så har du ved forsinkelser krav på:

  • Informasjon, mat og drikke (avhengig av ventetiden).

Hvis flyet er kansellert, har du krav på:

  • Informasjon, mat og drikke.
  • Omruting eller refusjon.

Hvis flyet er mer enn 3 timer forsinket eller kansellert kan du ha krav på:

  • Kompensasjon og erstatning.

Hvis du må overnatte på grunn av forsinkelse eller kansellering har du krav på hotell (ikke hvis du valgte refusjon av billetten).

Her kan du lese mer om dine flyrettigheter.

Flyrettighetene gjelder når du flyr til og fra EU med et europeisk flyselskap. Reiser du med et flyselskap som ikke er registrert i EU vil rettighetene kun gjelde på utreisen. I alle tilfeller vil du få hjelp ved konkurs gjennom reisegarantifondet. Har du kjøpt en pakkereise i Norge vil du ha rett til assistanse fra arrangøren underveis, og du vil etterpå kunne få prisavslag for turen, hvis selskapet ikke får ordnet opp.

Her kan du lese om pakkereiserettighetene.

Meld bagasjen savnet på flyplassen

Si ifra på flyplassen med en gang når bagasjen ikke kommer. Du har rett til å få dekket nødvendig utstyr som toalettartikler og klær, avhengig av hvor lenge du må vente. Du har rett til at de bringer bagasjen til hotellet ditt. Finner ikke flyselskapet bagasjen, vil du ha rett på erstatning etter vekt. Her er det opp til flyselskapets vilkår for reisen. Flyr du i EU er maksimum satsen satt til 10 000 kroner.

Her kan du lese om forsinket eller skadet bagasje.