Tips til deg som skal leie bil i sommer

Publisert 25.06.20
Hvert år mottar Forbruker Europa mange henvendelser om problem som oppstår rundt leie av bil. Det er spesielt forsikringer som lager krøll for ferierende forbrukere. Her kommer vi med våre tips når du skal leie bil i utlandet.  For leie av bil i Norge: https://www.forbrukerradet.no/forside/bil/billeie/ Hvilke forsikringer bør man velge?   For å unngå dyre […]

Hvert år mottar Forbruker Europa mange henvendelser om problem som oppstår rundt leie av bil. Det er spesielt forsikringer som lager krøll for ferierende forbrukere. Her kommer vi med våre tips når du skal leie bil i utlandet.

 For leie av bil i Norge: https://www.forbrukerradet.no/forside/bil/billeie/

Rød bil

Foto: Adam Griffith, Unsplash

Hvilke forsikringer bør man velge?  

For å unngå dyre overraskelser ved bestilling av leiebil, anbefaler Forbruker Europa og Forbrukerrådet at du:

  • Aldri bestiller leiebil uten å vite hva egenandelen for skader er og prisen på Super Cover Damage Waiver(SCDW), som reduserer/fjerner den høye egenandelen.
  • Betaler leien med kredittkort.
  • Sjekker om egenandelsforsikring er inkludert i kredittkortet ditt.
  • Sjekker hva reiseforsikringen din dekker. Som regel dekker den personulykke og tyveri. Enkelte dekker også egenandel ved kaskoskade.

Videre har vi samlet sammen en veiledning til ulike forsikringer du ofte møter på når du skal leie bil:

Kasko (CDW) og ansvar (Third Party Liability): Dette er alltid inkludert i Europa. Men glass og dekk er som regel ikke omfattet. Kasko og ansvar har egenandel.

Tyveri av bil: Dette skal være inkludert i Europa.

Tyveri av eiendeler (PEP): Denne har du i reiseforsikringen. Styr unna dobbeltforsikring.

Reduksjon av egenandel kasko og ansvar (SCDW): Egenandel for kasko og ansvar er gjerne høy. Derfor kan det være greit å fjerne eller redusere denne. Undersøk om du allerede har en slik forsikring gjennom kredittkortet ditt. Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.

Utvidet kasko for hjul og vindu, uten egenandel: Skade på f.eks. vindu og hjul kan ligge utenfor kaskoforsikringen eller egenandelsforsikringen. En slik forsikring kan være uforholdsmessig dyr, og du kan vurdere å droppe denne. Den bør maksimalt koste 200 kroner for en ukes leie.

Personlig ulykkesforsikring (PAI): Denne er ekstremt dyr i forhold til dekningen, og du har den i reiseforsikringen. Dessuten har mange helårs ulykkesforsikring fra før av. Styr unna dobbeltforsikring. Du kan sjekke vilkårene i reiseforsikringen for sikkerhets skyld. Er du uten, kan du tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for prisen du betaler for bare en uke hos bilutleier.

Styr også unna reduksjon av egenandel ved personlig ulykke: Reiseforsikringen er bra nok.

Veihjelp: Denne kan du vurdere å droppe. Det koster uansett lite å ringe etter veihjelp. Du må spørre deg selv om du ønsker å tegne forsikring mot beløp på noen få tusenlapper. I så fall er det mye i ditt liv du må forsikre deg mot. Småforsikringer er uforholdsmessig dyrt og vil i det lange løp fordyre varer og tjenester du kjøper. Er du NAF-medlem med bilberging er veihjelp i EU inkludert.

 

Du er selv ansvarlig for å sjekke de aktuelle forsikrings- og avtalevilkårene når du leier bil. Du kan lese mer om leie av bil her.

Husk at du alltid kan kontakte oss eller Forbrukerrådet hvis du har klager eller spørsmål om dine forbrukerrettigheter.

Forbruker Europa tar forbehold om at deler av innholdet er skrevet i 2018, og at endringer kan ha oppstått.

Forsidebilde: Erik Nielsen, Unsplash