Flyr du mot sydligere strøk i vinterferien?

Publisert 21.02.17 , sist oppdatert 13.07.18
Mange velger å reise bort i vinterferieuken. Forbruker Europa har samlet svar på 4 spørsmål som kan dukke opp mens du er på tur.
Passasjerer venter på fly. Foto

Foto: Colourbox

 

1. Hva gjør jeg om flyet mitt har blitt forsinket eller kansellert?

Dersom flyet ditt blir forsinket eller kansellert, kan du ha krav på måltider, betalt overnatting, telefonoppringninger og økonomisk kompensasjon. Dette er avhengig av varigheten av forsinkelsen eller kanselleringen. Du kan regne ut ditt krav ved å benytte Forbrukerrådets Flykalkulator, eller lese mer om dine rettigheter her.

 

2. Jeg skrev under på en timesharekontrakt mens jeg var på stranden i dag. Hva gjør jeg?

Forbruker Europa får mange henvendelser fra forbrukere som forklarer at de har blitt lurt inn i timesharekontrakter som de i etterkant har store problemer med å komme ut av. Dersom du akkurat har skrevet under på en timesharekontrakt bør du tenke nøye over om du ønsker å feriere samme sted år etter år for titusenvis av kroner i året. Dersom svaret er nei, kan du bruke din 14 dagers angrerett. Denne fristen kan forlenges. Les mer her.

 

3. Jeg skal plukke opp en leiebil under ferien. Er det noe spesielt jeg bør huske på?

Mange forbrukere forklarer at de har bestilt leiebilen gjennom en formidler. Det er lurt å lese nøye gjennom hva som er inkludert, som f.eks. forsikring, dekk og ekstrautstyr, i den opprinnelige bestillingen. Når du skal hente leiebilen bør du ikke skrive under kontrakter som du ikke forstår, særlig om kontraktsummen ikke stemmer med den opprinnelige bestillingen. Ta også bilder av bilen og eventuelle skader ved henting og levering. Les mer her.

 

4. Hotellet holder ikke den standarden jeg forventet. Hva kan jeg gjøre?

Hotelltjenester er ikke lovregulert, som betyr at det er avtalen som i utgangspunktet bestemmer dine rettigheter og plikter. Er du misfornøyd, er det viktig at du klager til hotellet med én gang slik at hotellet får mulighet til å rette opp feilen. Gjerne bekreft en eventuell muntlig klage per e-post i etterkant. Dokumenter også det du klager på ved for eksempel bilder. Les mer her.

 

Dersom man i etterkant av ferien har behov for ytterligere hjelp, kan Forbruker Europa kontaktes.