Leiebil

Vi guider deg igjennom alle stegene ved leie av bil: Før du leier, henting av bilen, under leieperioden, levering av bilen, og hva du kan gjøre med krav du mottar i ettertid.

Før du leier bil

Sjekk hva som er inkludert: Prisene som angis på nettet inneholder ofte bare det grunnleggende. Du bør derfor sjekke hva som er inkludert i det endelige tilbudet, og hva som ikke er det.

Sjekk forsikringer: Du vil ofte få spørsmål om ekstra forsikringer. Undersøk hvilke forsikringer du allerede har slik at du ikke tegner unødvendige ekstra forsikringer. Vi anbefaler alle å kjøpe de forsikringene de eventuelt trenger på forhånd, slik at de ikke må ta noen valg i skranken. Tips mot unødvendige leiebilforsikringer:

  • Aldri bestill leiebil uten å vite hva egenandelen for skader er og hva prisen for å redusere/fjerne egendelen er. En slik egenandelsforsikring kalles ofte Super Cover Damage Waiver (SCDW). Denne kan du ha i reise- eller kredittkortforsikringen din.
  • Betal leien med kredittkort.
  • Sjekk hvilke forsikringer som er inkludert i kredittkortet ditt.
  • Sjekk hva reiseforsikringen din dekker.

Lurer du på hvilke forsikringer du skal velge? Sjekk vår guide til leiebilforsikringer.

Husk kredittkort når du henter bilen: Hvis du velger å ikke kjøpe leiebilselskapets egne ekstraforsikringer kan de ofte kreve at et høyere beløp må reserveres på ditt kredittkort. Dette er helt normalt, og er leiebilselskapets sikkerhet. Hvis du ikke har dekning på kortet vil de da nekte deg bilen med mindre du kjøper ekstraforsikringene. Sørg derfor for å ha med et kredittkort, med dekning.

Henting av leiebil

Kom tidsnok: Hvis du ser at du blir forsinket, så meld fra til leiebilselskapet. I leiebilselskapenes vilkår presiseres det ofte at de ikke kan garantere at du får bilen hvis du er mer enn en time forsinket. Man kan da måtte ta til takke med en nedgradert bil eller måtte betale for en oppgradering. Hvis du kommer med fly kan det derfor være lurt å oppgi flynummeret ved bestilling slik at leiebilselskapet kan se om du blir forsinket.

Hold hodet kaldt: Si nei til alle ekstra forsikringer og produkter du ikke vil ha. Hvis du på forhånd har bestemt deg for at du ikke skal kjøpe noe i skranken, så ikke la deg presse. Husk at personen som står bak disken er en selger.

Be om kontrakten på et språk du forstår: Aldri signer en kontrakt på et språk du ikke kan. Du har krav på å få kontrakten på engelsk, så du bør be om dette hvis du ikke får det automatisk.

Se etter beløp i kontrakten: Dobbeltsjekk at alle summer i kontrakten stemmer, og spør hvis du er usikker på hva noe er. Se spesielt om det er krysset av for ekstra forsikringer eller andre produkter du ikke har bedt om.

Vær skeptisk til oppgradering: Hvis du blir tilbudt en bedre bil, så se svært nøye etter i kontrakten om du må betale for oppgradering.

Ta bilder av bilen: Du bør gå over bilen sammen med utleier, for å se at bilen ikke har skader. Sørg for at eventuelle skader er angitt i skadeloggen. Ta bilder av bilen, slik at du kan dokumentere bilens stand da du hentet den.  

Noter kilometerstand: Ta et bilde av kilometerstanden ved utleie og innlevering.

Under leieperioden

Kontakt leiebilselskapet ved problemer: Hvis du får problemer med leiebilen, som motorstopp, så kontakt leiebilselskapet. Du må aldri reparere bilen selv uten tillatelse fra leiebilselskapet. Ring eventuelt hovedkontoret hvis du ikke får kontakt lokalt.  

Ved ulykker, så må du alltid skrive ned navn og adresse på alle involverte parter. Kontakt umiddelbart leiebilselskapet.

Er du usikker på trafikkreglene i Europa? Sjekk denne appen for trafikkregler.

Levering av leiebil

Sjekk interiøret: Sørg for at bilen er nokså ren innvendig når du returnerer den. Hvis leiebilen returneres skitten, kan du bli belastet med et gebyr.

Fyll opp tanken: Lever helst bilen med full tank. Leiebilselskapene tar seg ofte godt betalt for drivstoffet hvis de må fylle opp.

Ta bilder av bilen: Ta alltid bilder av bilen ved levering som dokumentasjon på at du leverte den i god stand. Få gjerne skriftlig og signert bekreftelse på bilens tilstand fra leiebilselskapet.

Lever innenfor åpningstiden: Hvis du har mulighet, så bør du alltid levere bilen innenfor åpningstiden. Hvis det ikke går, så må du huske å ta gode og nøyaktige bilder av bilen som viser at den ble levert i god stand.

Fått krav i ettertid?

Skader: Utleier har ikke rett til å belaste kredittkortet ditt eller depositum for påståtte skader uten å ha gitt deg beskjed. Du skal alltid ha muligheten til å bestride slike krav før noe skal betales. Klag til leiebilselskapet, og krev at de dokumenterer den påståtte skaden. Forsøk å få pengene tilbake på reiseforsikringen eller fra banken din.

Drivstoff/bøter/parkeringsgebyr: Utleier har rett til å belaste kortet ditt for slike utgifter, som står i rimelig forhold til skaden. Hvis du imidlertid mener en feil er gjort, så klag til leiebilselskapet. Hvis du ikke når fram hos dem, så forsøk å få pengene tilbake på reiseforsikringen eller fra banken din.