Leiebil – styr unna forsikringsfellene!

Publisert 15.03.18 , sist oppdatert 23.04.18
Å få vite riktig pris på leiebil er vanskelig. Spesielt alle forsikringene skaper prisforvirring. Påtvungne forsikringer – Gjennomgående mottar vi klager fra forbrukere som har fått en dårlig start på ferien da de oppdager at prisen for å hente ut leiebilen er langt høyere enn forventet, forteller Ragnar Wiik som er leder av Forbruker Europa. […]

Å få vite riktig pris på leiebil er vanskelig. Spesielt alle forsikringene skaper prisforvirring.

Leiebil. Foto.

Foto: Colourbox

Påtvungne forsikringer

– Gjennomgående mottar vi klager fra forbrukere som har fått en dårlig start på ferien da de oppdager at prisen for å hente ut leiebilen er langt høyere enn forventet, forteller Ragnar Wiik som er leder av Forbruker Europa.

Han mener at det i slike tilfeller kan være svært vanskelig å få hjulpet forbrukerne:

– Årsaken til dette er at utleierne ofte viser til signerte kontrakter der forbrukeren tilsynelatende har akseptert ekstra forsikringer, men ofte er forbrukeren ikke klar over hva han/hun har signert for eller har følt seg presset til ekstra kostnader for å ta ut bilen.


Tar grep  

31. januar i år ila det Italienske konkurransetilsynet (AGCM) bilutleiefirmaet Goldcar en bot på 680 000 euro for urettferdige og aggressive kommersielle praksiser. Tilsynet fant at Goldcar fortsetter å påtvinge kundene forsikringer mot at høye depositum reduseres, og at hvis man har nektet å tegne en slik forsikring så har man blitt belastet for påståtte skader i ettertid.

– Dette er heldigvis ikke vanlig praksis for alle bilutleiere, men denne avgjørelsen vitner om at man nå begynner å gå praksisene deres litt etter sømmene og stille tydeligere krav til hvordan de behandler kundene sine – og det er svært gode nyheter for forbrukere i Europa, bedyrer Wiik.


Hvilke forsikringer bør man velge?  

For å unngå dyre overraskelser ved bestilling av leiebil, anbefaler Forbruker Europa og Forbrukerrådet at du:

  • Aldri bestiller leiebil uten å vite prisen på Super Cover Damage Waiver (SCDW), som reduserer/fjerner den høye egenandelen.
  • Betaler leien med kredittkort.
  • Sjekker om egenandelsforsikring er inkludert i kredittkortet ditt.
  • Sjekker hva reiseforsikringen din dekker. Som regel dekker den personulykke og tyveri. Enkelte dekker også egenandel ved kaskoskade.

Videre har vi samlet sammen en veiledning til ulike forsikringer du ofte møter på når du skal leie bil:

Kasko (CDW) og ansvar (Third Party Liability): Dette er alltid inkludert i Europa. Men glass og dekk er som regel ikke omfattet. Kasko og ansvar har egenandel.

Tyveri av bil: Dette skal være inkludert i Europa.

Tyveri av eiendeler (PEP): Denne har du i reiseforsikringen. Styr unna dobbeltforsikring.

Reduksjon av egenandel kasko og ansvar (SCDW): Egenandel for kasko og ansvar er gjerne høy. Derfor kan det være greit å fjerne eller redusere denne. Som regel er det billigst å gjøre det gjennom reisesøkemotorene eller om du allerede har en slik forsikring i kredittkortet. Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.

Utvidet kasko for hjul og vindu, uten egenandel: Skade på f.eks. vindu og hjul kan ligge utenfor kaskoforsikringen eller egenandelsforsikringen. En slik forsikring kan være uforholdsmessig dyr, og du kan vurdere å droppe denne. Bør maksimalt koste 200 kroner for en ukes leie.

Personlig ulykkesforsikring (PAI): Denne er ekstremt dyr i forhold til dekningen, og du har den i reiseforsikringen. Dessuten har mange helårs ulykkesforsikring fra før av. Styr unna dobbeltforsikring. Du kan sjekke vilkårene i reiseforsikringen for sikkerhets skyld. Er du uten, kan du tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for prisen du betaler for bare en uke hos bilutleier.

Styr også unna reduksjon av egenandel ved personlig ulykke: Reiseforsikringen er bra nok.

Veihjelp: Denne kan du vurdere å droppe. Det koster uansett lite å ringe etter veihjelp. Du må spørre deg selv om du ønsker å tegne forsikring mot beløp på noen få tusenlapper. I så fall er det mye i ditt liv du må forsikre deg mot. Småforsikringer er uforholdsmessig dyrt og vil i det lange løp fordyre varer og tjenester du kjøper. Er du NAF-medlem med bilberging er veihjelp i EU inkludert.

Utvidede forsikringer i USA: I USA tilbys man utvidet ansvarsforsikring, såkalt Supplemental Liability Insurance (SLI). Den sikrer deg mot søksmål. I USA bør du absolutt vurdere denne. Det samme gjelder forsikring mot uforsikrede sjåfører, en såkalt Uninsured Motorist Protection (UMP).

 

Du er selv ansvarlig for å sjekke de aktuelle forsikrings- og avtalevilkårene når du leier bil. Du kan lese mer om leie av bil her.

Husk at du alltid kan kontakte oss eller Forbrukerrådet hvis du har klager eller spørsmål om dine forbrukerrettigheter!