Reiseforsikring: derfor er det så viktig

Publisert 05.04.24 , sist oppdatert 08.04.24
Ved sykdom hos deg, noen i reisefølget ditt eller noen av dine nærmeste vil ofte reiseforsikringen betale deg tilbake for ubrukte flybilletter.

Et pass med mange stempler. Foto.

Om du skulle havne i en ulykke eller bli syk under reisen er reiseforsikringen veldig kjekk å ha. Hva reiseforsikringen din dekker kommer an på avtalen med forsikringsselskapet ditt, men de kan for eksempel dekke kostnadene hvis du trenger hjelp til å komme deg hjem med ambulansefly. Dette kan koste flere hundre tusen kroner uten forsikring.  

Det er også verdt å merke seg fordelen med å bestille et europeisk helsetrygdekort når du er på reise i Europa.  

Europeisk helsetrygdekort dokumenterer at du, når du oppholder deg midlertidig i et annet EU-EØS-land eller i Sveits, har rett til dekning av nødvendig helsehjelp.  

Har du ikke reiseforsikring eller europeisk helsetrygdekort kan du bli nødt til å betale for medisinsk behandling selv, som for operasjon eller opphold på sykehus.  

Les mer om europeisk helsetrygdekort og hvordan du bestiller det her. 

Ikke angrerett på flybilletter

Hvis du bestiller flybilletter, men blir forhindret fra å reise, er det avgjørende om du har kjøpt refunderbare billetter eller billetter som kan endres for å få pengene tilbake, eller en ny reise.  

Men er det ikke angrerett på flybilletter? Nei.  

Selv om du skulle ha en veldig god grunn til å ikke bruke flybillettene du har kjøpt, som for eksempel sykdom eller dødsfall, er det altså ingen refusjon ved avbestilling om du ikke har avklart dette da du kjøpte billettene.  

Flyselskapene viser lite hensyn til dette, og vil som hovedregel alltid henvise til avtalevilkårene du inngikk da du kjøpte billettene.  

Nødvendig med avbestillingsforsikring?

Fleksible billetter, eller avbestillingsforsikring gjennom flyselskapene gjør ofte at billettene koster mer, og derfor er det mange som ikke betaler for dette.  

Når du betaler for en avbestillingsforsikring gjennom flyselskapet kan det være verdt å merke seg at denne ofte ikke nødvendig om du har reiseforsikring. Har du både avbestillingsforsikring og reiseforsikring, har du i praksis to forskjellige forsikringer.